Groenten zijn heel gezond en zouden eigenlijk bij iedere maaltijd gegeten moeten worden. Groente levert weinig calorieën, maar tegelijkertijd wel veel voedingsstoffen. Je kunt er dus veel van eten zonder dat je veel calorieën binnenkrijgt, terwijl je wel veel vitamines, mineralen en vezels binnenkrijgt. Groenten zijn de eetbare delen van planten en worden verdeeld in verschillende soorten groenten zoals: Kiemgroenten, knolgroenten, koolsoorten, bladgroenten, vruchtgroenten en peulvruchten.
Eetbare paddenstoelen worden ook tot de groep groenten gerekend, net zoals komkommers, tomaten en paprika’s, dat zijn eigenlijk vruchten, maar worden toch tot de groep groenten gerekend. Voor een gezond en goed functionerend lichaam is het erg belangrijk dat je genoeg groenten binnenkrijgt, probeer daarom bij iedere maaltijd groente te eten, maar welke groente is nou het gezondst?
Er is niet één groente soort die alle voedingsstoffen bevat en het gezondst is. Dit is ook de rede waarom er zo vaak geadviseerd wordt om gevarieerd te eten, op die manier krijg je zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnen. Als eerste bevat groente veel vezels, hierdoor worden voedingsstoffen beter en gelijkmatiger opgenomen in je lichaam en helpt het je spijsvertering, ook werken oplosbare vezels cholesterol verlagend. Naast vezels bevat groente veel vitamines en mineralen.
Iedere groentesoort bevat weer andere vitamines en mineralen, daarom is het zo belangrijk dat je veel varieert met groenten en zeker niet iedere dag alleen maar de zelfde soort eet. Vitaminen en mineralen kunnen weer antioxidanten en fytonutriënten leveren. Dit zijn stofjes die goed zijn voor je lichaam en je gezondheid. Antioxidanten en fytonutriënten verbeteren je gezondheid en zorgen ervoor dat schadelijke stofjes in je lichaam worden vernietigd. Door het eten van verschillende groenten krijg je verschillende soorten vitaminen en mineralen binnen en daarnaast versterken sommige elkaar weer, alleen maar meer redenen om meer groenten te eten, maar vergeet dus ook niet om te variëren met groente soorten!
Een handige tip voor het variëren met verschillende soorten groenten. Kijk naar de kleur van groente (en fruit) probeer zo veel mogelijk verschillende kleuren te eten. Aan de kleur van groente (en fruit) kun je vaak zien welke gezonde stoffen er in zitten. Door verschillende kleuren groente te eten, krijg je veel verschillende voedingsstoffen binnen.
Toch zijn het vaak de groene groenten die over het algemeen de meeste gezonde voedingsstoffen bevatten. Alle groene groenten en dan met name de groene bladgroenten, zijn groen door de kleurstof chlorofyl. Hoe groener de groente hoe meer chlorofyl, er zijn verschillende tinten groen omdat er twee verschillende chlorofyl typen bestaan, namelijk chlorofyl A en chlorofyl B. Chlorofyl A reflecteert groen-blauw, terwijl chlorofyl B meer groen-geel reflecteert, hierdoor krijg je dus verschillende kleuren groen. Maar waarom is chorofyl nou zo gezond? Chlorofyl heeft ontgiftende eigenschappen, het helpt je immuunsysteem te verbeteren. Daarnaast reinigt het je huid, je nieren en stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen. Hoe donkerder groen de groente is hoe meer chorofyl het bevat, kies dus voor spinazie, boerenkool, andijvie, rucola, maar ook kiemgroenten en tarwegras zijn zeer rijk aan deze stof.
Naast chorofyl bevat groene bladgroenten verschillende mineralen zoals ijzer, calcium, foliumzuur, kalium en magnesium en vitaminen zoals vitamine A, B, C, E en K en een aantal essentiële aminozuren. Afhankelijk van het seizoen waarin je bepaalde groenten koopt, de bodem waarop het groeit, de bemesting, hoe snel de groente van het land in jouw kar belanden en het klimaat hebben allemaal invloed op de voedingsstoffen die in de groenten zitten.
Hierdoor kunnen de voedingsstoffen per groente en per soort verschillen, ook de bereiding heeft invloed op de voedingsstoffen die overblijven, hier lees je hieronder meer over. Hoe verser de groente, hoe groener en hoe meer voedingsstoffen er in de groenten zitten. Koop dus altijd mooie groene groenten, zonder beschadigingen, bruine randjes of slappe delen. Ook kun je beter seizoensgroente kopen, groente (of fruit) dat uit een ander deel van de wereld moet komen, is vaak veel langer onderweg en verliest daardoor een deel van de voedingswaarde.
Vitamines en mineralen zijn micronutriënten. Dit zijn voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden in ons voedsel voorkomen. Om ons lichaam goed en normaal te laten functioneren hebben mensen allerlei verschillende voedingsstoffen nodig. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende vitamines en mineralen die voorkomen in (groene) groenten en wat de functies van die voedingsstoffen zijn.
IJzer zorgt voor de aanmaak van bloed. Calcium draagt bij aan de opbouw en herstel van de botten. Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van rode en witte bloedcellen, de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind en sommige aangeboren afwijkingen (daarom krijgen zwangere vrouwen vaak extra foliumzuur, foliumzuur is een van de weinige vitamines waar Nederlanders niet genoeg van binnenkrijgen). Kalium zorgt ervoor dat de bloeddruk niet te hoog wordt.
Magnesium zorgt voor een gezond hart. Vitamine A is goed voor je huid, ogen, groei en weerstand. Vitamines B hebben vele functies in het lichaam, sommige helpen energie vrij te maken uit voeding (B1 en B2), andere helpen bij vermoeidheid (B5) en andere B vitaminen dragen bij aan hersen- en zenuwfuncties, maar er zijn nog vele andere functies van deze vitamines.
Vitamine C en E zijn goed voor het immuunsysteem en de weerstand, vitamine E zorgt ook voor bescherming van cellen, celwanden, bloedbaan en weefsel en vitamine K zorgt voor bloedstolling. Dit is natuurlijk een korte opsomming, maar er zijn nog veel meer functies van vitamines en mineralen, ook helpen en versterken ze elkaar vaak. Daarom is het ook van belang dat je zo veel mogelijk verschillende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Op die manier krijg je een gezond en sterk lichaam.
Om de groenten zo gezond mogelijk te laten, moet je het eigenlijk niet langer dan 5 minuten koken. Wanneer je de groenten namelijk te lang verhit, veranderd de structuur en gaat er een groot deel van de voedingswaarde verloren, erg zonde dus. Een andere manier voor het bereiden van groenten, is stomen. Op die manier gaan er veel minder voedingsstoffen verloren en behoudt de groenten zijn lekkere smaak en mooie kleur. Ook kunnen veel groenten rauw gegeten worden, dit is ook veruit de gezondste manier om groente te eten, op die manier blijven alle voedingsstoffen aanwezig en gaan ze niet verloren met de bereiding of snijden van groenten.
Koop altijd verse groenten en geen voorgesneden groenten, vaak zijn er al veel vitamines verloren gegaan bij het snijden en vervoeren van deze voorgesneden groenten. De meeste (blad) groenten kunnen 3 tot 5 dagen bewaard worden. Doe wat keukenpapier op de stronk en wikkel de groente in wat plastic om het zo goed mogelijk te kunnen bewaren.
Heb je een vraag over dit artikel? Of ben je opzoek naar een op maat gemaakt trainingsschema? Twijfel niet en stel je vraag hieronder in de reacties of via het contactformulier
Weet jij het verschil tussen je energieverbruik, energie-inname en energiebehoefte? De energiebalans geeft inzicht.
De beste hardloopschoenen, is dat persoonlijke voorkeur of zijn er hardloopschoenen die altijd het beste uit de test komen.
Krachttraining zorgt voor meer spieren en minder vet. Omdat spieren meer energie verbruiken dan vet, zul je minder snel aankomen.
Fitness is een begrip voor sporten die leiden tot een betere conditie. Onder fitness valt: krachttraining ook wel bodybuilding als je erg fannatiek bent. Maar onder fitness valt ook cardio fitness