Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende diëten en afslankmethodes dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het ene dieet beloofd nog mooiere en betere resultaten dan het andere dieet. Lastig dus om hier een goede keuze in te maken, zeker omdat je overal de beste verhalen leest. In dit artikel behandelen we de populairste diëten van dit moment, de kenmerken van de verschillende diëten en de voor- en nadelen van ieder dieet.
Het koolhydraatarm dieet is een erg populair dieet op dit moment, dit komt omdat je veel dingen mag blijven eten, dat geeft dus veel vrijheid. Doordat je minder voeding eet met ‘slechte’ koolhydraten, ook wel snelle koolhydraten of eenvoudige koolhydraten genoemd, eet je meer eiwitten en gezonde vetten. Toch worden de koolhydraten niet totaal vermeden, het is namelijk niet gezond om een hele voedingsgroep te vermijden, maar de koolhydraten die er wel gegeten worden zijn dan vaak de ‘goede’ koolhydraten, ook wel langzame koolhydraten of complexe koolhydraten genoemd. Er zijn veel maaltijden en recepten die binnen het koolhydraatarme dieet passen, je zult wel zelf open moeten staan om nieuwe gerechten uit te proberen. Op die manier kom je er achter welke gerechten en ingrediënten jij lekker vindt. Vaak is het zo dat als iemand is afgevallen met het koolhydraatarme dieet, dat bepaalde gewoontes uit dat dieet worden overgenomen het normale eetpatroon. Hierdoor krijg je beheersing en controle over je gewicht en zul je niet terugvallen in oude gewoontes, mits je deze nieuwe gewoontes overneemt natuurlijk.
Waarom werkt het koolhydraatarm dieet
Vaak weten mensen niet beter dan ontbijten met brood of cornflakes, lunchen met brood of een ongezonde vette hap en avond eten met pasta, rijst of een afbakstokbrood. Zo krijg je dus heel veel koolhydraten binnen, veel meer dan je binnen zou moeten krijgen per dag. Koolhydraten geven direct energie, wanneer die energie niet gebruikt wordt, wordt het uiteindelijk opgeslagen als vet.
Wanneer je meer energie binnenkrijgt dan dat je verbruikt, kom je aan. Wanneer je meer energie verbruikt dan dat je binnenkrijgt, val je af. Zo simpel is het. Omdat brood, pasta en rijst zo normaal is en zo veel gegeten wordt, weten veel mensen ook geen alternatieven meer, terwijl er zo veel mogelijkheden zijn! Tijdens het koolhydraatarm dieet hoef je echt niet de hele tijd salades, worteltjes, eieren of saaie smaakloze gerechten te eten, integendeel.
Het eiwitrijke dieet, ook wel eiwitrijk dieet of proteïne dieet genoemd, wordt steeds populairder in Nederland. De rede dat het zo populair is, is omdat veel mensen niet alleen vetweefsel verliezen als ze afvallen, maar ook spierweefsel. Spierweefsel willen de meeste mensen juist behouden, terwijl ze van het vetweefsel juist af willen. Eiwitten (of proteïne) zijn bouwstoffen voor je lichaam, ze helpen je lichaam onder andere met spieren opbouwen, herstellen en repareren. Wanneer je dus een eiwitrijk dieet volgt zul je geen spiermassa verliezen, omdat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Een ander bijkomend voordeel van een eiwitrijk dieet is dat eiwitten een verzadigd gevoel geven, het geeft je een langer vol gevoel, waardoor je minder snel weer honger hebt en zult gaat eten. Ideaal dus als je gewicht wilt verliezen.
Een eiwitrijk dieet betekent ook vaak een dieet met minder of nauwelijks koolhydraten, maar de focus ligt op meer eiwitten eten. Bij meer eiwitrijk voedsel denken mensen al gauw aan eieren, in eieren zitten inderdaad veel eiwitten, maar eiwitten komen ook in veel andere producten voor zoals: vlees, vis, schelp- en schaaldieren, zuivelproducten, noten, bonen, peulvruchten en groenten. Doordat je automatisch minder koolhydraten eet, moet je lichaam harder werken. Dit komt doordat het voor je lichaam makkelijker is om koolhydraten om te zetten in energie dan eiwitten of vetten om te zetten in energie. Het kost je lichaam dus meer energie om die eiwitten te gebruiken als energie. Omdat je dus ook minder koolhydraten eet, zul je ook minder schommelingen krijgen in je bloedsuikerspiegel. Koolhydraten (suikers) zorgen namelijk voor een piek in je bloedsuikerspiegel, eiwitten zorgen juist voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Wanneer je schommelingen krijgt in je bloedsuikerspiegel, krijg je trek in tussendoortjes of heb je geen verzadigd gevoel, waardoor je meer gaat eten of ongezond gaat snacken. Met eiwitrijke voeding zul je deze schommelingen minder of nauwlijks krijgen.
Dierlijke en plantaardige eiwitten
Er zijn verschillende soorten eiwitten, namelijk dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten. Daar lees je hier meer over (waar zitten eiwitten in) Dierlijke eiwitten zitten in vlees, vis, schelp en schaaldieren, eieren en zuivelproducten. Plantaardige eiwitten zitten in groenten, bonen, peulvruchten, (zoete) aardappels, noten, pitten en zaden.
Het eiwitrijke dieet is geschikt voor mensen die willen afvallen met behoudt van spiermassa. Dit is ook de rede dat het eiwitrijke dieet zo populair is onder sporters, zij willen immers meer spiermassa opbouwen en een lager vetpercentage. Ook is dit dieet een geschikt voor mensen met diabetes, omdat er minder schommelingen komen in de bloedsuikerspiegel. Veel mensen ervaren het eiwitrijke dieet als een prettig dieet, dit komt omdat je geen honger gevoelens hebt, sneller vol zit en relatief veel producten kunt blijven eten. Ook is het dieet makkelijk te volgen en helemaal niet duur, je hoeft vaak ook niet een aparte maaltijd te koken voor jezelf. Het enige wat je zou moeten aanschaffen zijn eiwitshakes, maar het voordeel hiervan is dat dit vaak maaltijd vervangers zijn. ’s Ochtends kun je dus razendsnel een shake maken en hoef je geen ingewikkelde maaltijd te bereiden. Ook zijn er zoveel verschillen smaken en prijsklasses dat er voor iedereen wel wat bij zit.
Het paleo dieet is een dieet dat gebasseerd is op het eetpatroon wat onze voorvaderen duizenden jaren geleden aten. Het paleo dieet vermijd bewerkte producten en bestaat voornamelijk uit natuurlijke producten zoals vlees, vis, eieren, noten, fruit en groenten. Het eten wat onze voorvaderen aten doormiddel van jagen en verzamelen. Het paleo dieet vermijd dus bewerkte producten, granen, zuivel, zout, geraffineerde suikers en bepaalde oliën.
Tegenwoordig zijn er zoveel bewerkte producten, ze bewerken die producten om het aantrekkelijker voor de consument te maken, maar ook langer houdbaar. Helaas gaat die bewerking wel tenkoste van veel gezonde voedingsstoffen, waardoor er dus een ‘leeg’ product achterblijft, waar je lichaam eigenlijk niets aan heeft. Door die bewerkte producten te vermijden, krijg je veel minder kunstmatige stoffen, geraffineerde suikers en zout binnen. Daarom ligt de basis van het paleo dieet, bij het voedsel van de jagers en verzamelaars van vroeger, zonder onnodige toevoegingen en bewerkingen.
Paleo focust zich dus niet zozeer op de hoeveelheid voedsel maar op de kwaliteit van het voedsel. Dit betekent dus geen calorieën tellen, iets wat veel mensen prettig vinden. Het enige nadeel van het paleo dieet is dat sommige producten een stuk duurder zijn. Biologisch eten kost soms wat meer, maar de kwaliteit is wel een stuk beter. Daarom kiezen steeds meer mensen om toch paleo te eten, maar niet strikt alle regels te volgen.
Je kunt er daarom ook voor kiezen bepaalde producten niet meer te eten en te vervangen door iets anders, maar vind je grasgevoerd rundvlees te duur. Op die manier kan je je eigen ‘paleo dieet’ samen stellen en door slechts een paar aanpassingen te maken, zoals: minder brood, meer groenten, minder kant-en-klaar maaltijden en minder uit pakjes en zakjes koken, ben je al een heel eind.
Steeds meer mensen hebben overgewicht in Nederland, maar ook steeds meer mensen willen wat aan hun gewicht en lichaam doen en willen daarom afvallen. Een crash dieet is een dieet waarin erg weinig calorieën worden gegeten. Het is een dieet waarmee je erg snel afvalt, omdat je lichaam verplicht wordt je vetreserves te gaan gebruiken als energie. Ondanks dat het een heel ongezonde manier is om af te vallen is het crash dieet nog steeds erg populair. Dit komt omdat je in korte tijd veel gewicht kunt verliezen, houdt er wel rekeing mee dat je niet alleen vetweefsel verliest maar ook spierweefsel. Een crash dieet kan wel een handige manier zijn om in korte tijd weer in die ene jurk of broek te passen. Doordat je zo snel afvalt is dit ook de rede voor de meeste mensen om met een crash dieet te beginnen, want gezond is het zeker niet. Je lichaam krijgt veel te weinig voedingsstoffen binnen, daarom kunnen mensen wel wat lichamelijk klachten ervaren zoals: hoofdpijn, futloosheid, misselijkheid en verlies van spiermassa.
Het is daarom veel verstandiger om permanent aanpassingen te maken in je houdige eet- en leefpatroon. Op die manier boek je blijvende resultaten in plaats van tijdelijk een paar kilo’s lichter. Vroeg of laat kom je namelijk toch weer aan als je geen aanpassingen maakt in je houdige eetpatroon. Wanneer je die aanpassingen maakt, zul je misschien niet zo snel resultaat boeken zoals met een crash dieet, maar ben je wel op een verantwoordelijke en gezonde manier bezig met je lichaam. Kijk bij gezond afvallen voor tips in het maken van permanente aanpassingen in je huidige eetpatroon. Besluit je toch een crash dieet te gaan volgen? Ga dan eerst naar de huisarts voor een gezondheids check!
Heb je een vraag over een van deze diëten? Twijfel niet en stel je vraag hieronder in de reacties of via het contactformulier
Weet jij het verschil tussen je energieverbruik, energie-inname en energiebehoefte? De energiebalans geeft inzicht.
De beste hardloopschoenen, is dat persoonlijke voorkeur of zijn er hardloopschoenen die altijd het beste uit de test komen.
Krachttraining zorgt voor meer spieren en minder vet. Omdat spieren meer energie verbruiken dan vet, zul je minder snel aankomen.
Fitness is een begrip voor sporten die leiden tot een betere conditie. Onder fitness valt: krachttraining ook wel bodybuilding als je erg fannatiek bent. Maar onder fitness valt ook cardio fitness