Energiebalans

Trainingsschema Energiebalans Afvallen Calorieën Calorie-arm

De energiebalans bestaat uit twee delen: het energieverbruik en de energie-inname.

Energie vebruik

Het energieverbruik is de minimale hoeveelheid energie(voeding en drank) die je lichaam nodig heeft om alle essentiële lichamelijke processen normaal te laten verlopen en daarnaast alles wat je per dag verbruikt aan energie door bijvoorbeeld beweging, sport, denken en voedselverwerking.

Energie inname

De energie-inname is de energie die je binnenkrijgt via eten en drinken. Wanneer je over een langere periode meer energie binnenkrijgt dan dat je verbruikt, kom je aan, want het overschot aan energie wordt opgeslagen als reserves(vet). Je energiebalans is dan positief. Als je over een langere periode meer energie verbruikt dan dat je binnenkrijgt val je af, je energie balans is dan negatief.

Je kan je energiebalans zelf beïnvloeden door meer of minder te eten, maar ook door meer of minder te sporten. Wanneer je sport verbruik je energie, je energie verbruik ligt dan dus hoger dan wanneer je niet sport. Als je wilt afvallen en snel resultaat wilt boeken, is het dus handig als je minder energie binnenkrijgt (door middel van eten en drinken) en meer energie verbruikt (door middel van beweging en sport).

Energiebehoefte

De energiebehoefte is de hoeveelheid energie die jij per dag nodig hebt. De totale energiebehoefte is opgebouwd uit drie delen: het rustmetabolisme, energie voor voedselverwerking en energie voor fysieke activiteiten. Het rustmetabolisme is de minimale energie die je lichaam nodig heeft om alle lichamelijke processen normaal te laten verlopen. Denk aan ademhaling, hartslag, afbraak en aanmaak van nieuwe cellen, temperatuurregeling en het functioneren van de verschillende organen.

Voedselverwerking na het eten

Daarnaast gebruikt je lichaam energie voor voedselverwerking, na het eten van een maaltijd kost het je lichaam tijdelijk veel energie voor de afbraak van voedingsstoffen, dit heet thermogenese. Hoeveel energie het kost om een bepaalde voedingsstof af te breken ligt aan de soort voeding. Vetten en koolhydraten zijn relatief makkelijk af te breken. Terwijl eiwitten afbreken relatief veel energie kost. Maar ook voor fysieke activiteiten gebruikt je lichaam energie, wanneer spieren samentrekken heeft je spierweefsel energie nodig. Hoeveel energie hier voor nodig is afhankelijk van het lichaamsgewicht van de persoon.

Je energie behoefte hangt af van je levensstijl, lichaamsgewicht en geslacht

De energiebehoefte verschilt van persoon tot persoon, de een verbruikt meer energie dan de ander. Dit heeft met verschillende factoren te maken, als eerst de afmeting van een lichaam. Een groter lichaam verbruikt natuurlijk meer energie dan een kleiner lichaam. Ook een lichaam met veel spieren gebruikt meer energie dan iemand die nauwelijks spieren heeft. Maar ook de leeftijd, levensstijl, gewicht, dag- en nachtritme en het geslacht spelen een rol.

Aankomen en Afvallen met de energiebalans

Energie uit vetreserves halen

Wanneer je lichaam direct energie nodig heeft, wordt de energie als eerst uit koolhydraten gehaald, die vrijgekomen energie wordt dan meteen naar de organen vervoerd. Daarna wordt de energie uit vetten gehaald , wanneer er voldoende energie uit de koolhydraten gehaald kan worden de vetten opgeslagen in je lichaam. Hier kun je je energiebehoefte berekenen.

Positieve energiebalans of negatieve energiebalans

Wanneer je aankomt of afvalt, komt dit doordat je energiebalans positief of negatief is. Dit houdt in dat je meer of minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbruikt. Je kan je energieverbruik verhogen door meer te bewegen en te sporten, op die manier verbruik je extra energie. Je kan ook je energie-inname verlagen door minder of anders te eten dan dat je gewend bent, denk aan minder calorieën of een andere verhouding van de calorieën/macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten). Wanneer je blijvend wilt afvallen zonder jojo-effect dan is het, het effectiefst om permanent je levensstijl aan te passen, waardoor je gezonder gaat eten en gezondere keuzes maakt en meer gaat bewegen en/of sporten, waardoor je uiteindelijk op een gezonde manier afvalt.


Heb je een vraag over de energiebalans? Of ben je opzoek naar een op maat gemaakt trainingsschema? Reageer dan hieronder of stel je vraag via het contactformulier

Datum artikel: 13 Maart, 2016
energiebalans Energiebalans

Bewust van je energiebalans

Weet jij het verschil tussen je energieverbruik, energie-inname en energiebehoefte? De energiebalans geeft inzicht.

hardloopschoenen Hardlopen

De beste hardloopschoenen

De beste hardloopschoenen, is dat persoonlijke voorkeur of zijn er hardloopschoenen die altijd het beste uit de test komen.

squat Krachttraining

Voeding & Krachttraining

Krachttraining zorgt voor meer spieren en minder vet. Omdat spieren meer energie verbruiken dan vet, zul je minder snel aankomen.

fitnessoefeningen

Effectieve fitnessoefeningen

Fitness is een begrip voor sporten die leiden tot een betere conditie. Onder fitness valt: krachttraining ook wel bodybuilding als je erg fannatiek bent. Maar onder fitness valt ook cardio fitness