We krijgen vaak de vraag wat deadliften nu precies is en hoe deze oefening op een juiste en veilige manier uitgevoerd kan worden. Er bestaan namelijk nogal wat misopvattingen over de deadlift. In dit artikel gaan we je uitleggen waarom de deadlift niet mag ontbreken in jouw routine, hoe je het beste kunt starten met deze oefening en wat de juiste techniek is!
Letterlijk vertaalt betekent het dood “gewicht” optillen (liften) en dat is eigenlijk ook precies wat er gebeurt. Daarentegen is bijvoorbeeld bankdrukken een druk (push) oefening. Maar waarom is het nu zo belangrijk om de deadlift standaard in jouw routine te hebben? De deadlift is een van de meest effectieve oefeningen om pure kracht op te bouwen die helpt bij het bereiken van een atletisch en sterk lichaam. Het is een oefening, waarbij het hele lichaam goed moet samenwerken en waarbij vele spieren tegelijkertijd worden aangesproken. Het is dan ook een echte full-body oefening.
Naast dat het een uitstekende oefening is voor het ontwikkelen van een sterk lichaam heeft het ook andere positieve uitwerkingen in het dagelijks leven. Zo draagt het bij aan een goede houding tijdens het lopen, zitten en het tillen van dagelijkse dingen zoals bijvoorbeeld je boodschappen. Maar het heeft ook een gunstige uitwerking op het zelfvertrouwen, want zeg nou eerlijk, het voelt fijn om sterk te zijn! Kortom deadliften ondersteunt net zoals squatten of de overhead press uiterlijke doelen, maar het brengt ook andere voordelen voor het dagelijks leven.
Voordat we je gaan uitleggen hoe je het beste met deadliften kun beginnen, is het belangrijk om een aantal dingen te weten. Bij het deadliften ontstaat er een aanzienlijke belasting op het lichaam. We bedoelen hier niet alleen de spieren en botten mee, maar ook het centrale zenuwstelsel. Een uitgeput centrale zenuwstelsel kan voor slorderigheidsfouten zorgen tijdens de oefening hetgeen kan leiden tot een blessure. Het is daarom belangrijk om als beginner de deadlift als eerste oefening van je training uit te voeren. Op die manier ben je lekker fris en zal je de oefening sneller gaan beheersen.
Beginnende krachtsporters zijn vaak huiverig om te starten met het uitvoeren van de deadlift en dat is niet geheel onterecht. Het is één van de oefeningen waarbij het lichaam het meeste gewicht kan verplaatsen. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat bij het optillen van een aanzienlijk gewicht er veel techniek vereist is om blessures te voorkomen. Toch is de deadlift één van de allerbelangrijkste oefeningen op het gebied van fitness. We gaan je uitleggen hoe je het makkelijkst deze oefening op een goede manier kunt beheersen en stapje voor stapje je houding kunt verbeteren.
Voor het oefenen van een deadlift adviseren we je te beginnen met een laag gewicht, totdat je de houding goed beheerst en het gevoel hebt dat je controle hebt over je houding en uitvoering.
Omdat veel beginners mobiliteitsproblemen hebben, kan er voor gekozen worden om eerst te beginnen met rackpulls. Hierbij wordt de beginpositie verhoogd door de stang vanuit een rack of andere verhoging te liften. Op die manier kan er extra aandacht besteedt worden aan de uitvoering om langzaam te werken naar een perfecte traditionele deadlift (conventional deadlift).
Naast de traditionele deadlift (conventional) zijn er ook nog andere manieren om te deadliften. Zo heb je de sumo deadlift, Romanian deadlift, goodmorning, rack pull, etcetera. Later zullen we ook deze oefeningen nog toelichten en waarom het belangrijk is om hiermee zo nu en dan te variëren.
De deadlift is dus een echte “must have” in jouw trainingsroutine. Het zorgt voor een sterke lichamelijke bouw en het draagt ook nog eens bij in een positief zelfbeeld. Kortom lang leve de deadlift!
Heb je een vraag over dit artikel? Twijfel niet en stel je vraag hieronder in de reacties of via het contactformulier
Weet jij het verschil tussen je energieverbruik, energie-inname en energiebehoefte? De energiebalans geeft inzicht.
De beste hardloopschoenen, is dat persoonlijke voorkeur of zijn er hardloopschoenen die altijd het beste uit de test komen.
Krachttraining zorgt voor meer spieren en minder vet. Omdat spieren meer energie verbruiken dan vet, zul je minder snel aankomen.
Fitness is een begrip voor sporten die leiden tot een betere conditie. Onder fitness valt: krachttraining ook wel bodybuilding als je erg fannatiek bent. Maar onder fitness valt ook cardio fitness