BMI berekenen

Body Mass Index (BMI) BMI Gezond gewicht Overgewicht Ondergewicht

BMI is de afkorting van Body Mass Index, dit is een formule die berekent of je een gezond gewicht hebt ten opzichte van je lichaamslengte. De BMI wordt gebruikt om een indicatie te krijgen of een persoon ondergewicht, een normaal gewicht, overgewicht of zelfs obesitas heeft. De uitkomst van de BMI wordt in een tabel weergegeven en er wordt onderscheid gemaakt tussen mannen, vrouwen en kinderen. De Body Mass Index is oorspronkelijk bedacht om statestieken van grotere groepen mensen te bekijken en niet om over- of ondergewicht per individu te bekijken.

De uitkomst van de Body Mass Index is niet altijd even betrouwbaar, dit komt doordat iedereen een andere bouw en verhoudingen heeft van spierweefsel en vetweefsel.

Zo kan iemand volgens de Body Mass Index overgewicht hebben maar tegelijkertijd een heel laag vetpercentage hebben. De Body Mass Index kijkt alleen naar de verhouding van je lengte en gewicht, niet naar je vetpercentage of spiermassa, maar dit is natuurlijk wel degelijk van belang. Voor mensen die veel aan krachttraining doen, kan de Body Mass Index dus misleidend zijn. Zij hebben vaak meer spieren, een lager vetpercentage en letten op hun voeding. Terwijl ze volgens de BMI overgewicht kunnen hebben. Dit is natuurlijk niet realistisch, zie de Body Mass Index dus als indicatie.

Formule Body Mass Index

Jouw BMI kan je als volgt berekenen: je lichaamsgewicht in kilogram, gedeeld door je lichaamslengte in meters in het kwadraat (kg/m²). Wanneer de uitkomst van de formule 19 of lager is, heb je ondergewicht. Wanneer de uitkomst van de formule tussen de 19 en 25 zit, heb je een normaal gezond gewicht. Bij een uitkomst van 25 of meer, is er al sprake van overgewicht. Bij een uitkomst van meer dan 30 spreken we van ernstig overgewicht of obesitas en bij een uitkomst van 40 of hoger, is er sprake van morbide obesitas.

bmi

Voorbeeld Stel je bent een vrouw van 1.72 meter en weegt 79 kilo, dan werkt de formule als volgt: 79/(1.72*1.72)=26,7 (rond af op één decimaal achter de komma). Je hebt dan volgens de Bode Mass Index overgewicht, want een uitkomst tussen de 19 en 25 betekent een normaal gezond gewicht en boven de 25 heb je overgewicht.

BMI zegt niks over je algemene gezondheid

Veel mensen denken dat wanneer je een gezond gewicht hebt volgens de BMI, je ook daadwerkelijk een gezond lichaam hebt. Zoals je hier boven kunt lezen zegt de BMI niks over je vetpercentage, maar het zegt ook niks over de hoeveelheid buikvet (dit is het vet wat in en om je buik zit, met name rond je organen kan het erg schadelijk en dus ongezond zijn) of je algemene gezondheid. Wanneer je rookt, (veel) drinkt of vaak ongezond eet, maar geen overgewicht hebt, betekent dit niet automatisch dat je lichaam gezond is, ook al denk je misschien van wel. Het is dus ook van belang dat wanneer je geen overgewicht hebt, je gezond leeft.

Overgewicht is een steeds groter probleem

Steeds meer mensen hebben overgewicht of zelfs obesitas, dit is erg slecht voor de volksgezondheid want overgewicht zorgt voor veel ziekten een aandoeningen. Volgens het RIVM heeft in Nederland ongeveer 55% van de mannen en 45% van de vrouwen overgewicht, in de Verenigde staten heeft zelfs 65% van de mannen en 48% van de vrouwen overgewicht, waarvan 20% zelfs obesitas heeft (RIVM, 2003). Hoe hoger de BMI hoe meer kans op gezondsheidsproblemen.

Overgewicht en obesitas behoren zelfs tot een van grootste volksgezondheidsproblemen van dit moment, na roken veroorzaakt overgewicht de meeste ziektes. Het is daarom van belang dat wanneer je overgewicht of obesitas hebt, je gezonder gaat leven. Dit betekent niet dat je je leven meteen drastisch moet veranderen, maar een paar kleine aanpassingen of veranderingen zijn al een goed begin. Voorkomen is altijd beter dan genezen, kies er daarom voor om een gezonde levensstijl aan te meten, waardoor je ook geen last van overgewicht krijgt en waarneer je toch overgewicht hebt, kijk dan eens op gezond afvallen.


Heb je een vraag over de Body Mass Index? Of ben je opzoek naar een op maat gemaakt trainingsschema? Twijfel niet en stel je vraag hieronder in de reacties of via het contactformulier

Datum artikel: 4 November, 2016
energiebalans Energiebalans

Bewust van je energiebalans

Weet jij het verschil tussen je energieverbruik, energie-inname en energiebehoefte? De energiebalans geeft inzicht.

hardloopschoenen Hardlopen

De beste hardloopschoenen

De beste hardloopschoenen, is dat persoonlijke voorkeur of zijn er hardloopschoenen die altijd het beste uit de test komen.

squat Krachttraining

Voeding & Krachttraining

Krachttraining zorgt voor meer spieren en minder vet. Omdat spieren meer energie verbruiken dan vet, zul je minder snel aankomen.

fitnessoefeningen

Effectieve fitnessoefeningen

Fitness is een begrip voor sporten die leiden tot een betere conditie. Onder fitness valt: krachttraining ook wel bodybuilding als je erg fannatiek bent. Maar onder fitness valt ook cardio fitness