Het beroep gewichtsconsulent is steeds meer in opkomst omdat steeds meer mensen willen afvallen omdat ze niet tevreden zijn met hun lichaam. Tegenwoordig hebben namelijk steeds meer Nederlanders overgewicht en dit aantal groeit nog steeds. Mensen hebben een druk leven en hebben minder tijd om boodschappen te doen en te koken. Vaak wordt er dan gekozen voor een snelle en makkelijke maaltijd, zoals afhaalmaaltijden, kant-en-klaar maaltijden of koken uit pakjes en zakjes.
Ook tijdens de lunch vinden mensen het vaak lastig om iets gezonds te eten en kiezen dan vaak een snelle vette hap uit de kantine of het tankstation boven een zelf meegebrachte lunch van thuis. Tegenwoordig is het ook best lastig om gezonde producten te kiezen, want je wordt als consument al snel verleidt door pakkende (maar misleidende) teksten als 0% toegevoegde suiker, 0% vet en allerlei schuilnamen voor suikers (snelle koolhydraten) die je als consument niet kent. Hetzelfde geldt voor lightproducten, kijk daarom altijd zelf goed op de ingrediëntenlijst van een product voordat je het koopt. Je denkt dan gezond bezig te zijn, maar helaas is dit niet altijd het geval. Een gewichtsconsulente kan je daarom helpen bij het veranderen van je levensstijl en het aanleren van nieuwe, betere gewoontes.
Een gewichtsconsulent is een persoon die verschillende mensen helpt, door ze een gezond voedingspatroon aan te leren, te motiveren en ze te ondersteunen waar nodig. Ze helpen mensen met over- of ondergewicht weer op een gezond gewicht te komen door een goed gevarieerd eetschema samen te stellen, afgesteld op de wensen en levensstijl van die persoon. Dit doen gewichtsconsulenten door ongezonde ingesleten patronen te veranderen in gezonde bewuste voedingskeuzes. Je wordt daarbij gemotiveerd en ondersteund door de gewichtsconsulent bij het maken van de juiste keuzes.
Is er een verschil tussen een gewichtsconsulent en een diëtist?
Er is zeker een verschil tussen een gewichtsconsulent en een diëtist. Waar een gewichtsconsulent alleen gezonde mensen mag begeleiden, begeleidt een diëtiste ook zieke mensen, kinderen, zwangere vrouwen, obesitas patiënten (BMI hoger dan 30), mensen met eetstoornissen, voedselallergieën/intoleranties en andere aandoeningen die met voeding te maken hebben. Een diëtist is dus een specialist op het gebied van voeding, zowel bij ziekte als gezondheid, maar ook specifiekere doelgroepen zoals kinderen en zwangere vrouwen. Een gewichtsconsulent mag alleen mensen begeleiden die niet ziek zijn en die niet in een van de bovenstaande andere categorie vallen.
Wanneer je een eerste afspraak hebt bij een gewichtsconsulent, begin je met een intake gesprek om zo meer te weten te komen over je huidige situatie en je wensen. Ook worden er die afspraak wat metingen gedaan zoals je buikomvang, taille, heup etc. Vaak worden er ook vetmetingen gedaan en word je vetpercentage bepaald. Bij de vervolg afspraken wordt er vaak gevraagd om een eetdagboek bij te houden en deze mee te nemen naar de volgende afspraken, op die manier krijgt de gewichtsconsulent een goed beeld van de huidige situatie en kan er vanuit daar een plan worden opgesteld. De gewichtsconsulent is er om de cliënt dingen te leren over gezonde voeding, wat er wel en niet gezond is, wat bepaalde voeding en voedingsstoffen met je lichaam doet en hoe je gezond kunt afvallen. Bij de gesprekken hierna wordt er een plan van aanpak opgesteld en wordt er besproken wat er goed gaat en of er nog verbeterpunten zijn. Dit alles wordt met de cliënt besproken en geëvalueerd.
Heb je een vraag over de gewichtsconsulent Reageer dan hieronder of stel je vraag via het contactformulier
Weet jij het verschil tussen je energieverbruik, energie-inname en energiebehoefte? De energiebalans geeft inzicht.
De beste hardloopschoenen, is dat persoonlijke voorkeur of zijn er hardloopschoenen die altijd het beste uit de test komen.
Krachttraining zorgt voor meer spieren en minder vet. Omdat spieren meer energie verbruiken dan vet, zul je minder snel aankomen.
Fitness is een begrip voor sporten die leiden tot een betere conditie. Onder fitness valt: krachttraining ook wel bodybuilding als je erg fannatiek bent. Maar onder fitness valt ook cardio fitness