Links
Vind on op Social Media
Neem Contact op

Stuur ons een bericht

Imuunsysteem

Kennisbank Imuunsysteem

Imuunsysteem:
Het immuunsysteem is een verdedegingssysteem van ons lichaam, het helpt ons beschermen tegen bacteriën, virussen, parasieten en andere indringers en potentiële gevaren.

Wat is het immuunsysteem?

Ons lichaam wordt continu bedreigd door indringers van buitenaf, meestal is het niet zo erg en word je snel weer beter, maar soms kan het levensgevaarlijk zijn. Denk maar eens aan een infectie van een wond, bacteriën die een voedselvergifteging veroorzaken of een griepvirus. Het immuunsysteem bevindt zich in heel het lichaam en bestaat uit allerlei onderdelen waarvan jij misschien niet eens wist dat het bij het immuunsysteem hoort. De huid is bijvoorbeeld een erg belangrijke beschermlaag, het zorgt ervoor dat indringers niet zo maar het lichaam kunnen binnendringen. Ook verschillende refkexen bieden bescherming tegen deze indringers. Overgeven bijvoorbeeld, hiermee beschermd je maag je voor potentiële vergiftegingen, maar ook niezen, hoesten en het tranen van je ogen is zo’n beschermingsreactie.

Hoe werkt het immuunsysteem?

Wanneer er toch indringers in je lichaam zijn gekomen, komen de witte bloedcellen in actie. Witte bloedcellen spelen een belangrijke rol binnen het immuunsysteem, deze cellen gaan continu door ons lichaam heen op zoek naar potentiële gevaren en maken deze onschadelijk. Ook worden er uit voorzorg al speciale afweercellen gestuurd als er een gevaar dreigd, bij een wond bijvoorbeeld. Ons immuunsysteem is erg slim, wanneer het een indringer of virus herkent, weet het lichaam hoe het in actie moet komen. Dit is de rede dat je bij een tweede virus, je vaak veel minder ziek wordt, je lichaam kan de indringer makkelijker bestrijden.

Het immuumsysteem is een onderdeel van het lymfestelsel

Het immuunsysteem maakt deel uit van het lymfestelsel, dit stelsel bestaat uit verschillende lymfeklieren, lymfevaten, de thymus en de milt. Het lymfestelsel is vergelijkbaar met het bloedvatenstelsel. Op plekken waar veel lymfevaten samen komen, zitten lymfeklieren, deze klieren kun je wel eens voelen in je nek of lies. Deze lymfeklieren zijn kleine reinigingsstations, wanneer witte bloedcellen in ons lichaam op jacht zijn naar indringers, nemen ze ze hier mee naar toe en worden in de lymfeklier onschadelijk gemaakt. De lymfeklieren zorgen ervoor dat alle indringers, bacteriën en andere potentiële gevaren onschadelijk worden gemaakt. Wanneer de stoffen onschadelijk zijn gemaakt, worden ze afgegeven aan de bloedbaan, waarna ze worden uitgescheiden via ontlasting en urine.


Heb je een vraag over het imuunsysteem? Of ben je opzoek naar een op maat gemaakt trainingsschema? Twijfel niet en plaats je reactie hieronder of stel je vraag via het contactformulier