Voedingswaarde: De voedingswaarde van een product kan twee betekenissen hebben, namelijk de hoeveelheid calorieën en/of de variatie aan (nuttige) voedingsstoffen.
De voedingswaarde van een product staat vaak achter op de verpakking vermeld, onder de ingrediëntenlijst.
De voedingswaarde van een product is een opsomming van de hoeveelheid energie (Kcal), eiwitten, koolhydraten, vetten, vezels en de hoeveelheid keukenzout (natrium *2,5= keukenzout) het product bevat.
Vaak wordt er ook nog onderscheid gemaakt tussen koolhydraten en waarvan suikers en de verschillende soorten vetten: verzadigde vetten, onverzadigde vetten en meervoudig onverzadigde vetten.
De waarde van voeding, ligt niet zo zeer in de hoeveelheid calorieën, maar meer de hoeveelheid nuttige voedingsstoffen. Wanneer een maaltijd veel calorieën bevat, hoeft dit dus helemaal niet te betekenen dat het een ongezonde maaltijd is.
Wanneer een maaltijd erg veel (essentiële) voedingsstoffen bevat, is dat een gezonde maaltijd. Helaas zijn niet alle voedingsmiddelen gezond, in tegen deel zelf, tegenwoordigstaat de supermarkt steeds voller met ongezonde en kant-en-klare producten. De keuze aan voedingsmiddelen is enrom tegenwoordig, het kan daarom lastig zijn om gezonde keuzes te maken.
Probeer in ieder geval zo veel mogelijk te variëren, het is niet erg als je af en toe friet en pizza’s eet, maar wissel dit af met voldoende groenten, fruit en vezels. Wissel ook iedere dag de groente en fruit soorten af, iedere soort heeft weer andere kenmerken en een andere voedingsswaarde, op die manier krijg je meestal voldoende voedingsstoffen binnen.
Tegenwoordig zijn er steeds strengere regels over producten. Zo moet er steeds meer vermeld worden achter op de verpakking. Als er teksen als ‘rijk aan vitamine D’ of ‘bevat geen toegevoegde suikers’ op staan, is het verplicht de voedingswaarde te vermelden.
Ook de procenten van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) van toegevoegde vitamines en mineralen moeten vermeld worden op de verpakking. Ook vermelden ze soms verschillende soorten suikers apart, zodat het suikergehalte lager lijkt, hier moet je ook altijd goed op letten.
Heb je een vraag over de voedingswaarde? Of ben je opzoek naar een op maat gemaakt trainingsschema? Twijfel niet en plaats je reactie hieronder of stel je vraag via het contactformulier