Blessure: voorkomen is beter dan genezen

Blessure Hardloop blessure Schouder blessure Knie blessure rug blessure nek blessure
blessure

Elke sporter krijgt er weleens mee te maken: blessures. Plotseling gebeurt er wat tijdens je training waardoor je een complicatie oploopt in je lichaam. Deze complicaties worden in de volksmond blessures genoemd, een vorm van lichamelijk letsel opgelopen door het beoefenen van een sport. In dit artikel gaan we het vooral hebben over hoe blessures ontstaan en nog belangrijk hoe je ze kunt voorkomen.

Sportblessures

De enkels, knieën, rug, polsen en handen zijn het meest gevoelig voor sportblessures. Deze blessures worden vooral veroorzaakt tijdens balsporten. Denk bijvoorbeeld aan volleybal, handbal en voetbal. De reden dat deze sporten erg blessuregevoelig zijn komt vooral door het dynamische spel wat gespeeld wordt. Hierbij spelen veel factoren een rol die grote invloed hebben op het risico op lichamelijk letsel.

knie blessure

Het lichamelijk contact in combinatie met het maken van draaiende, versnellende en schoppende bewegingen is vaak de oorzaak wat leidt tot blessures. Maar ook bij andere sporten komen veel verschillende soorten blessures voor. Neem bijvoorbeeld krachttraining. Het is een statische sport, waarbij je vaak een ander soort blessure tegenkomt dan bij bijvoorbeeld balsporten. Bij krachttraining komt er grote druk op je spieren, gewrichten en pezen wat kan leiden tot verrekkingen, spierpijn of zelfs scheuren.

Veel voorkomende blessures zijn bijvoorbeeld:

  • Enkelblessure
  • Tennisarm
  • Knieblessure
  • Hielspoorblessure
  • Sleutelbeenblessure
  • Zweepslag
  • Hamstringblessure
  • Voetblessure
  • Spierscheuring
  • Verzwikte enkel

Hoe voorkom ik een blessure?

Om blessures te voorkomen zijn een aantal factoren belangrijk. Indien je met deze factoren op de juiste manier om gaat, verklein je de kans op blessures aanzienlijk!

Kennis:
Met kennis bedoelen we: “weet wat je doet”. Je ziet vaak dat de oorzaak van een blessure begint bij een stukje onwetendheid. Veel sporters beheersen niet de juiste techniek om het lichaam in een zo goed mogelijk positie te brengen. Dit geldt voor zowel fitness als ook voor andere sporten.

sportblessure

Warming-up :
Vrijwel elke sporter weet het belang van een goede warming-up. Toch gebeurt het veel te weinig in de praktijk. Sporters hebben er vaak geen zin in of doen een te korte warming up. Bij het uitvoeren van een warming-up krijgt het lichaam een betere doorbloeding, waardoor spieren beter samenwerken. De kans op een verrekking of scheuring van een spier neemt hierbij aanzienlijk af.


Trainingsschema:
Het is belangrijk om het sporten geleidelijk op te bouwen. Een op maat gemaakt trainingsschema is hierbij van belang. Op die manier weet je precies waar je aan toe bent en wat je intensiteit is voor de komende training. De kans op overbelasting of andere vormen van overtraining worden hiermee beperkt.

Frequentie:
Probeer altijd een bepaald ritme te hanteren bij het sporten. We zien vaak dat mensen erg fanatiek beginnen met het beoefenen van een sport. Dit terwijl het lichaam nog vrij zwak en instabiel is. Het lichaam heeft namelijk tijd en een bepaalde routine nodig, voordat je de intensiteit en de frequentie van je training kunt opvoeren. Dit geldt ook voor een ervaren sporter die een tijdje niet heeft getraind.

Gezond verstand:
Gebruik je gezond verstand. Doe geen gekke dingen en houdt je aan het trainingsschema. Blessures worden vaak veroorzaakt wanneer sporters zichzelf overschatten en nieuwe dingen uitproberen. Probeer hier eerst goed over na te denken en bouw rustig op naar hetgeen wat je wilt uitproberen.


blessures

Heb jij last van een blessure en weet je niet goed wat je er mee aan moet? Raadpleeg dan altijd een fysiotherapeut. Samen met een fysiotherapeut kun je proberen om het herstel vlotter te laten verlopen.


Heb je een vraag over blessures? Of ben je opzoek naar een op maat gemaakt trainingsschema? Twijfel niet en stel je vraag hieronder in de reacties of via het contactformulier

Datum artikel: 22 April, 2016
energiebalans Energiebalans

Bewust van je energiebalans

Weet jij het verschil tussen je energieverbruik, energie-inname en energiebehoefte? De energiebalans geeft inzicht.

hardloopschoenen Hardlopen

De beste hardloopschoenen

De beste hardloopschoenen, is dat persoonlijke voorkeur of zijn er hardloopschoenen die altijd het beste uit de test komen.

squat Krachttraining

Voeding & Krachttraining

Krachttraining zorgt voor meer spieren en minder vet. Omdat spieren meer energie verbruiken dan vet, zul je minder snel aankomen.

fitnessoefeningen

Effectieve fitnessoefeningen

Fitness is een begrip voor sporten die leiden tot een betere conditie. Onder fitness valt: krachttraining ook wel bodybuilding als je erg fannatiek bent. Maar onder fitness valt ook cardio fitness