Links
Vind on op Social Media
Neem Contact op

Stuur ons een bericht

Koolhydraten

Kennisbank Koolhydraten

Koolhydraten:
Koolhydraten zijn belangrijke voedingsmiddelen, koolhydraten geven ons lichaam energie. Het is niet gezond om koolhydraten volledig uit je eetpatroon te schrappen, je hersenen zijn namelijk ook afhankelijk van glucose voor een goede werking.

Verschillende soorten koolhydraten

Toch zijn niet alle koolhydraten even gezond, er zijn namelijk verschillende soorten koolhydraten die ieder een eigen effect hebben bij de vertering ervan en de snelheid van de opname van glucose in het bloed. Het belangrijkste om te weten is dat er onderscheid wordt gemaakt tussen twee groepen. De enkelvoudige (snelle, simpele) koolhydraten en de complexe (langzame) koolhydraten. Het grootste verschil tussen die twee koolhydraten, is de snelheid waarmee ze worden verteerd en daardoor de snelheid waarmee de glucose in het bloed terecht komt.

Enkelvoudige koolhydraten

Enkelvoudige koolhydraten hoeven bijna niet te worden verteerd, kunnen makkelijk worden afgebroken, waardoor er in één keer veel glucose vrij komt en in het bloed terecht komt. Hierdoor krijg je een piek in je bloedsuikerspiegel. Je bloedsuikerspiegel is eigenlijk de hoeveelheid glucose die in je bloed zit op een bepaald moment.

Wanneer je bloedsuikerspiegel te hoog wordt, word het hormoon insuline aangemaakt. Insuline zorgt ervoor dat lichaamscellen sneller glucose kunnen opnemen. Alleen die lichaamsellen raken op den duur ook verzadigd, waardoor de rest van de energie op wordt geslagen als reserve, in de vorm van lichaamsvet.

Wanneer je enkelvoudige koolhydraten eet, komt er dus in een keer veel energie (glucose) in het bloed terecht. Als je die energie op dat moment niet allemaal kunt gebruiken, de lichaamscellen verzadigd zijn en er ook genoeg glucose in de lever is opgeslagen wordt de rest opgeslagen als vet. Dit is de rede dat je sneller aankomt van enkelvoudige koolhdyraten, omdat je vaak niet alle vrijgekomen energie ineens kunt gebruiken. Dit in tegenstelling tot complexe koolhydraten.

Wat is het verschil tussen snelle koolhydraten en langzame koolhydraten?
“Om je een beter beeld te geven is het, het makkelijkste is om de twee soorten koolhydraten te vergelijken met legoblokjes. De enkelvoudige koolhydraten zijn 1, 2 of 3 legoblokjes die aan elkaar vast zitten van dezelfde kleur, dit is erg makkelijk om uit elkaar te halen en op kleur te sorteren. De complexe koolhydraten moet je zien als een heel lego bouwsel, dit duurt een stuk langer om af te breken en de legoblokjes op kleur te sorteren.”

Complexe koolhydraten

Het lichaam moet een stuk harder werken om de complexe koolhydraten af te breken en om te zetten tot glucose. Omdat de vertering ervan een stuk langer duurt, komt de glucose niet in een keer vrij, maar wordt het verspreid over een langere periode. Hierdoor krijg je minder (hoge) pieken in je bloedsuikerspiegel en kun je de vrijgekomen energie over een langere periode gebruiken. Daardoor wordt het veel minder snel opgeslagen als lichaamsvet omdat je langer de tijd hebt om de energie te gebruiken.

Hoe complexer het koolhydraat is, hoe meer energie het kost om te verteren en hoe langzamer en geleidelijker de glucose in je bloed terecht komt. Je kunt de energie die vrijkomt uit complexe koolhydraten over een langere periode gebruiken, omdat je hoeveelheid vrijgekomen energie verdeeld wordt.

Wanneer je wilt afvallen of vetmassa wilt verliezen om droger te worden is het verstandig om alle enkelvoudige (snelle) koolhydraten links te laten liggen en in plaats daarvan complexe koolhydraten te eten. Voorbeelden van enkelvoudige koolhydraten zijn witte rijst, witte pasta, witbrood, junkfood, frisdrank, maar ook fruitsappen uit pak, kant-en-klare producten, snoep, koek, gebak, suiker etc. Voorbeelden van complexe koolhydraten zijn volkoren producten, rogge, havermout, zilvervliesrijst, groenten etc.


Heb je een vraag over koolhydraten? Of ben je opzoek naar een op maat gemaakt trainingsschema? Twijfel niet en plaats je reactie hieronder of stel je vraag via het contactformulier