Links
Vind on op Social Media
Neem Contact op

Stuur ons een bericht

Zweten

Kennisbank Zweten

Zweten:
Per dag scheiden we gemiddeld één liter vocht af. Bij zware inspanning of warm weer, zweten we natuurlijk meer.

Zweetklieren komen over heel je lichaam voor

Ondanks dat je het misschien niet altijd even prettig vindt, is zweten heel natuurlijk en daarnaast erg nuttig. Je denkt misschien dat je alleen zweet als je sport, zenuwachtig bent of het warm hebt, maar je zweet de hele dag door. Meestal zijn de zweetdruppels zo klein dat ze gelijk weer verdampen, waardoor je afkoelt en hier merk je dan niks van.

Je zweet dus over heel je lichaam en niet alleen onder je oksels bijvoorbeeld, toch is dit wel de plaats waar het vaak het meest opvalt. Dit komt door de slechte ventilatie, hier verdampt het vocht minder snel en minder makkelijk dan op andere plaatsen. Toch komen zweetklieren over het hele lichaam voor.

Per dag scheiden we gemiddeld één liter vocht af. Bij zware inspanning of warm weer, zweten we natuurlijk meer. Zweetklieren bevinden zich in de huid, een klier is een groep cellen in het lichaam die stoffen afscheiden.

Zweetklieren zijn verantwoordelijk voor het afvoeren van zweet, hierdoor wordt de huid vochtig en koel je af, dit is een erg belangrijke functie voor het regelen van je lichaamstemperatuur.

Twee soorten zweetklieren

Je hebt twee soorten zweetklieren, de eccriene en apocriene klieren. De eccriene zweetklieren komen het meest voor en zitten in de oksels, voetzolen, handpalmen en bijvoorbeeld op het voorhoofd. Deze klieren maken zweet aan bij warm weer en stressvolle of emotionele gebeurtenissen.

De apocriene zweetklieren worden pas tijdens de pubertijd actief. Deze klieren scheiden zweet af onder invloed van hormonen. Dit zweet is van een iets andere samenstelling, het bevat namelijk ook eiwitten en vetzuren. Hierdoor kan het zweet wat dikker zijn en geelachtig van kleur. Deze apocriene zweetklieren scheiden ook feromonen af, dit zijn geurstoffen die we ongemerkt opmerken. Hierdoor kan je je wel of juist niet aangetrokken voelen tot iemand, de geur is hiervoor erg bepalend.

Wat is de functie van zweet?

Zweet is van zichzelf geurloos, toch kan er door te veel zweet of slechte hygiëne een onaangename geur ontstaan. Omdat pubers in de pubertijd meer zweten, is een goede hygiëne daarom aan te raden. De blangrijkste functie van zweten is dus het regelen van de lichaamstemperatuur. Ook wordt via zweet bepaalde lichaamszouten afgevoerd, dit om de zoutbalans in je lichaam op peil te houden.


Heb je een vraag over zweten? Of ben je opzoek naar een op maat gemaakt trainingsschema? Twijfel niet en plaats je reactie hieronder of stel je vraag via het contactformulier