Links
Vind on op Social Media
Neem Contact op

Stuur ons een bericht

Hormoonstelsel

Kennisbank Hormoonstelsel

Hormoonstelsel:
Het hormoonstelsel bestaat ut verschillende organen en klieren die hormonen aanmaken. Hormonen zijn chemische stofjes die allerlei processen in ons lichaam regelen.

Wat is de functie van het hormoonstelsel?

Hormonen hebben verschillende functies, zoals: zorgen dat we groeien, ze regelen de stofwisseling, de ontwikkeling van de geslachtsorganen, regelen de bloedsuikerspiegel en regelen ons dag- en nacht ritme.

De hormonen worden aangemaakt in verschillende klieren en cellen van het hormoonstelsel. Het bloed verspreidt de hormonen naar andere delen van het lichaam. Belangrijke organen die betrokken zijn bij het hormoonstelsel zijn:

  • De hypofyse
  • De schildklier
  • De alvleesklier
  • De bijnieren
  • De eierstokken
  • De tesikels

De hypothalamus en de hypofyse

Het belangrijkste deel van het hormoonstelsel is een klier in de hersenen die de hypothalamus heet. Deze klier maakt hormonen aan waardoor een andere belangrijke klier in de hersenen, de hypofyse, actief wordt en hormonen gaat aanmaken. Deze klieren maken niet alleen hormonen aan, ook zorgen ze ervoor dat de productie afremt als er te veel hormonen in het bloed zitten, of maken ze juist extra hormonen aan als er te weinig hormonen in het bloed zitten.

Verschillende soorten hormonen

Er zijn verschillende soorten hormonen die ieder een andere werking en functie hebben. De hypofyse produceert onder andere groeihormonen, deze groeihomonen hebben een stimulerende werking op de celdeling en de celgroei. Deze hormonen hebben dus invloed op de groei van organen en weefsels.

De schildklier maakt ook een belangrijk deel uit van het hormoonstelsel. De schildklier bevindt zich in de nek en heeft twee zijkwabben. In de schildklier wordt het hormoon thyroxine aangemaakt, wat invloed heeft op de stofwisseling en met name de verbranding van de cel. Hoe meer je van het hormoon thyroxine in je bloed hebt hoe sneller de stofwisseling.

Daarnaast speelt dit hormoon ook een belangrijke rol bij de groei en ontwikkeling van kinderen en de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel. Voor de aanmaak van het hormoon thyroxine is jodium nodig.


Heb je een vraag over het hormoonstelsel? Of ben je opzoek naar een op maat gemaakt trainingsschema? Twijfel niet en plaats je reactie hieronder of stel je vraag via het contactformulier