Links
Vind on op Social Media
Neem Contact op

Stuur ons een bericht

Urinestelsel

Kennisbank Urinestelsel

Urinestelsel:
Het urinestelsel zorgt voor de uitscheiding van afvalstoffen via de urinebuis. Overtollig vocht en afvalstoffen raak je kwijt via urine.

Wat is het urinestelsel?

Voordat je daadwerkelijk kunt plassen, moet er urine worden aangemaakt en worden afgevoerd, dat gebeurt in het urinestelsel. Dit orgaanstelsel bestaat uit:

  • De nieren
  • De urineleider
  • De blaas
  • De urinebuis

Het urinestelsel werkt veel samen met het voortplantingsstelsel, het wordt daarom ook wel het urogenitaalsysteem genoemd.

Wat is de functie van het urinestelsel?

De nieren zijn een erg belangrijk onderdeel van het urinestelsel, in de twee nieren bevinden zich heel veel kleine filtersystemen. Die filtersystemen zijn gevuld met bloed en afhankelijk van de bloeddruk wordt het bloed door de filters heen gedrukt. Het bloed wordt dan gereinigd en gefilterd.

Bruikbare stoffen als water, worden er uitgehaald en vervolgens weer in de bloedbaan opgenomen. Niet bruikbare stoffen als afvalstoffen en onschadelijk gemaakte stoffen, worden afgevoerd naar de blaas.

Wat is de functie van je blaas?

De blaas is een klein, rond en elastisch orgaan, die wordt afgesloten door een krachtige spier. Wanneer de blaas vol zit, wordt de blaaswand geprikkeld en via de zenuwen in het ruggenmerg wordt er een seintje naar de hersenen gestuurd dat je moet plassen.

De belangrijkste taak van dit ogaanstelsel is het reinigen van het bloed en de chemische samenstelling van het bloed te bewaken. Dit is een erg belangrijk proces, want per uur stroomt er gemiddeld 60 liter bloed door je nieren, wat neerkomt op 1 liter per minuut. Dit betekent dat je bloed meer dan 200 keer gereinigd wordt per dag! Alle overgebleven afvalstoffen en het vocht, vormen samen de urine.

Vanuit de nieren loopt de urine naar de nierbekken en vervolgens naar de urineleiders, dit zijn buizen die de verbinding vormen tussen de nieren en de blaas. Hierin zit een soort ventiel, waardoor de urine niet terug kan lopen naar de nieren. Uiteindelijk komt het terecht in de blaas, waar de urine tijdelijk wordt opgeslagen. In de blaas past gemiddeld 500 mililiter, een halve liter ongeveer, dit verschilt per persoon.


Heb je een vraag over het urinestelsel? Of ben je opzoek naar een op maat gemaakt trainingsschema? Twijfel niet en plaats je reactie hieronder of stel je vraag via het contactformulier